Handbedrukt textiel - upcycling

Met handgemaakte stempels worden Gaasterlandse verhalen afgedrukt op (tweedehands of rest-)textiel. Dit kunnen bestaande textielproducten zijn of stukken textiel die eerst tot een nieuw product vermaakt worden. Vervolgens worden ze bedrukt met verhalen over Gaasterlandse/Friese cultuur- of natuur. Zo wordt door middel van upcyling een nieuw product gecreëerd en blijven de verhalen levend. 

Werkwijze upcycling tweedehands textiel

Wil je meer weten over de totstandkoming van een de handgemaakte producten? Download dan het factsheet over de werkwijze.

Block printing & zeefdruk

'Block Printing’ is het printen van patronen door middel van gegraveerde  stempels. Het is de vroegste, eenvoudigste en langzaamste van alle methoden voor het bedrukken van textiel. De stempels worden met de hand gegutst. Handmatig block printing is een langzaam proces. De meeste producten zijn op deze manier gedrukt. Enkele prints zijn met zeefdruk vervaardigd, omdat dit vereist is voor sommige textielsoorten.

Duurzame keuze

Het aanschaffen en gebruiken van een tweedehands product is altijd een duurzamere keuze dan hetzelfde artikel nieuw aan te schaffen. 

Gaasterlandse (Friese) verhalen

Op de producten van Uit Gaasterland vind je bekende en minder bekende verhalen uit de regio. Hieronder zie je een overzicht van de eerste verhalen die de basis vormen voor een aantal producten. 


Gaasterlands verhaal 1:


Gaasterlands verhaal 2:


Gaasterlands verhaal 3:


Voorbeeldproducten

Hieronder zie je een aantal voorbeeldproducten. Op dit moment worden er o.a. theedoeken, kinderkleding, tafellakens, tafellopers, kussenhoezen en tassen gemaakt en bedrukt. Ben je benieuwd naar het maakproces en als eerste op de hoogte zijn van nieuwe prints of producten? Hou dan de Instagram stories in de gaten! 

Altijd andere producten

Omdat er gewerkt wordt met tweedehands en gerecycled textiel, is elk product uniek en is het aanbod van producten afhankelijk van het lokale textiel aanbod.


Dit project is mede mogelijk gemaakt door